Loeren bij de Buren – verslagje

Zondag 24 maart 2019: we gaan over de schreve om te kijken en vergelijken hoever onze gemeente vandaag staat t.o.v. buurgemeente Merelbeke. Vooral de aaneenschakeling van onverharde wegels garanderen de interesse van wandelaars om ongehinderd en ontspannen te genieten.

Om 14u verwelkomt Robert zo’n 80 deelnemers en schetst het hoe en waarom van deze tocht. Hij  stippelde een mooi en vooral rustig parcours uit, ideaal voor een zondagse namiddagwandeling.

Vanaf de kerk stappen we richting de Muntenaar en over het kerkhof langswaar we zoeken naar voetwegels, die we dra instappen (Kalvariewegel-Houtenmolenwegel-Bunkerwegel-Bekeriklos).

De groep kruist (onder toezicht van gele-hesjes-begeleiders) de drukke N444 en betreedt nu Baaigems 1e landbouwweg. Weldra vinden we rechts een doorsteek en bereiken we aan het einde van de Torrekensweg de radartorens. Langs alle kanten vinden we oorlogsbunkers, die ooit samen de verdedigingsgordel van Gent vormden. Langs de vaak in water badende landbouwweg, stappen tot de Prinsenmolen. Deze molen °1551, nu  zonder wieken, werd ei zo na afgebroken, maar sedert 1975 toch deels gerestaureerd en tot woonhuis omgevormd.

Via de Prinsenmolenstraat, een akkerwegel, de Molenstraat en de Gescheetwegel zien we onze tussenstop, nl. het Bakkershof. Hier neemt elkeen de nodige lafenis en/of hap tijdens een deugddoende rustpauze aan de druk bezette tafels en banken. Vooral het jongste volkje is hier druk in de weer om de kinderboerderijdieren van dichtbij te bewonderen: als ze d’er maar de de geschikte plek voor krijgen, maken z’er ook gebruik van. Hier, op een kruispunt van trage wegels, een oase!

Niet versaagd en weer het stille pad op, langs de Kastijdestraat, recht naar de Makegemse bossen. Een smalle wegel leidt ons naar het Heilig Geestgoed waar we langs zachte paden de eerste bosanemoontjes in bloei vinden. De omgevallen bomen getuigen van de stormachtige afgelopen weken. Dit heerlijk stukje stil wandelgebied wordt door elkeen gewaardeerd. De groep rafelt wat uiteen, enkelen willen hier duidelijk wat langer genieten. Intussen hebben we weer de grens Schelderode/Munte over gestoken. We gaan langs de Mak(k)egemstraat en kruisen weldra opnieuw de N444 om de Makegemwegel in te slaan. Nog een stukje Biest en de Voswegel leiden ons terug naar ons startpunt aan Munte-kerk. Slechts weinigen weten onze mobiele drinkkar nog te waarderen.

We vonden een mooi en rustig parcours, op een prachtige zonnige en aangename namiddag met een dankbaar publiek, voor wie het genieten was.

Hun appreciatie achteraf was dan ook voor ons deugddoend en hartverwarmend, in ons streven naar méér trage wandel- en fietswegen!

We geven rendez-vous voor onze nieuwe actiedag 4 mei e.k.

 als aanloop naar de  DAG van de TRAGE weg (20 oktober)