Dag van de Trage Weg 14 oktober 2017: verslag Trage Duisterniswandeling

Robert vertelt over de avondwandeling die we maakten in samenwerking met Natuurpunt Oosterzele:

Actie : trage luswandeling met toelichting door Robert en Mathieu

Organisator: onafhankelijke Werkgroep Trage Wegen en Natuurpunt

Tocht: 5,7 km vanaf  Windeke station (19u tot 21u30)

Omgeving:  rustige wegels, donkere paden, nauwelijks verkeershinder, sterrenhemel

Parcours: Robert

Tussenstop: bij Kobe & Ruth (paardendressuur)

Catering: gezamenlijk, gesponserd door gemeente

Deelnemers: 120 tal gemotiveerde genieters van alle leeftijden

 

Om 19u verwelkomen Bart, Ivan en Manu op het stationsplein de toestromende deelnemers. Kris ontvangt hun bijdrage, hij klokt af bij 112 inschrijvers. Robert geeft een korte inleiding. Hij  stippelde een stil, traag en zo donker mogelijk parcours uit langs voor velen nog onbekende wegels.

Het begint nu te duisteren. Tomas steekt het vuur aan de lontjes van zijn autentieke draaglantaarns, ze zullen, waar nodig, ons donker pad wat verlichten.

We stappen richting sportterreinen kvv Windeke en gaan omheen de voetbalvelden. We komen via wegel 281 in de Peperstraat. Hier stappen we slechts 300m tot wegel 205/204, en toch kennen we geen moment rust door het overdreven “doorgaand” verkeer. Gelukkig vinden we dan snel deze echte landbouwweg. Voor we de wegel verlaten geeft Bart zijn 1e poëtisch gedicht (Argonaut II-Max Temmerman) ten gehore.

De langgerekte sliert kruist nu de Gaversesteenweg om onmiddellijk wegels 266-157-302-268-277-88-297 te ontdekken. De aaneenschakeling van deze stukken maken een heel mooie verbinding met de Morestraat. Dit stuk werd als prioritaire realisatie door ons overgemaakt (er is wat onderhoud nodig en een klein stuk loopt dwars over een akker).

Hier, in de stille Morestraat, brengt Bart zijn 2e stukje poëzie ten gehore brengt. Rechtdoor, om 50 m verder via wegels 296/295 naar de Langmunt te stappen. Ivan en Bart loodsen ons terug de drukke weg over om de heel donkere 298 te doorlopen. We komen aan in Tukenhoek waar we even verder onze tussenstop vinden. We voorzien elkeen van een deugddoende drink. Mathieu staat in de schijnwerper om zijn uitleg over nachtdieren over te brengen, inclusief bijhorende geluiden.

Met kennis verrijkt en gelaafd verlaten we de sfeervolle binnenkoer van de paardenhoeve en steken over, wegels 301/348 zijn pikkedonker en brengen ons terug in de Turkenhoek (met het licht van de lantaarns).

Nog een stuk betonweg en dan weer wegel 94 (bedreigd door nieuwe bebouwing) en via 83 terug naar het station, waar enkele jeugdigen ons verrassen met een heel spontaan gebrachte podium act.

We vonden een mooi en rustig parcours, op het einde van een prachtige zonnige en aangename herfstdag, met een dankbaar publiek onder de sterrenhemel,

 wie we enkele weetjes en wegeltjes lieten ontdekken.

 

Robert Coens (Trage Wegen Werkgroep Oosterzele)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.