vroege lentewandeling: foto’s en verslag

Een paar sfeerbeelden. En eronder een hübsch verslag van Robert dat deze deugddoende, zonnige voormiddag mooi samenvat.

 

Thema: LOEREN bij de BUREN

Actie : trage luswandeling met toelichting door Ivan, Manu, Robert

Organisator: onafhankelijke Werkgroep Trage Wegen: 6 vrijwilligers

Tocht: 7 km van  Moortsele tot Bottelare (9u30 tot 12u15)

Omgeving: vooral rustige wegels, veel groen, nauwelijks verkeershinder

Parcours: Ivan, locale wegelgrootmeester met assistent Robert

Catering: Kris & Bart – foto’s: Kris & Tomas

Deelnemers: 32 tal gemotiveerde genieters van alle leeftijden

 

Zondag 21 mei 2017: we gaan over de schreve om te kijken en vergelijken hoever onze gemeente vandaag staat t.o.v. buurgemeente Merelbeke. Vooral de rijkdom aan, het karakter en de benaming (met naambordjes) van de wegels willen we benadrukken.

De dag kondigt zich echt schitterend aan, een en al zon, zo’n 20° en windstil. Ik stap gezwind naar ons vertrekpunt, nl. het Tramplein in Moortsele. De deelnemers zijn om 9u30 reeds ter plaatse, geen wachttijd nodig, we kunnen zo op pad.

Om 9u45 verwelkomt Ivan de 32 deelnemers en schetst het hoe en waarom van deze tocht. Hij  stippelde een mooi en rustig parcours uit, ideaal voor een zondagse zich traag voortschrijdende voormiddag.

We stappen richting Boterhoek langswaar we zoeken naar vergeten wegels: opgegaan in akkers, afgesloten door bewoners, de mens duldt zijn medemens te vaak niet meer langsheen zijnen hof.

Toch stappen we nu een kort maar héél pittoresk onverhard boswegeltje in, netjes om de hoeve heen, en vervolgen de veldweg tot over de gemeentegrens (Karmelietenwegel). Hier zien we de eerste met bordjes benoemde wegels. Een groep gelijkgestemden kruist ons stille bospad, we begroeten ze op passende wijze, het naastgelegen Karmelietenklooster (°1667) straalt rust en historiek uit.

We vervolgen langs Drieswegel-Onderstandswegel en Dokterswegel om even verder even te pauseren. Enige lafenis en een stille babbel achter de kerk tussen  enkele buiten-spelende-jongsters, ze bestaan nog.  Als ze d’er maar de de geschikte plek voor krijgen, maken z’er ook gebruik van. Hier, op een kruispunt van trage wegels, een oase!

Niet versaagd en weer het stille pad op. We houden nog eens halt, Robert weet een en ander over de praktijksite van de HoGent (en UGent), waar “denkers” het ook eens mogen “zien&doen”.

Over en langs een wirwar van landelijke, half- of onverharde wegels rondom de Bottelaarse Vijvers, het rijke bosje en de proefvelden (via Moortseelsewegel-Kolbergwegel-Boelarewegel-Vijverdam) naar Moortsele, waar we halthouden bij de oude watermolen voor de weetjes. Er net voorbij weet Manu ons echt stil te krijgen om zijn verhelderende kijk op de op til zijnde sluiting en bijhorende gevolgen van 2 Moortseelse  spoorovergangen kondig te maken.

Terug in Moortsele gaan we langs een stukje Bunkerroute en passeren een nieuw (2016) aangeplant bosje (0,75ha). Dit kwam er met en door samenwerking van o.a. Eandis en Bos+. Zij plannen in totaal 25 ha over Vlaanderen verspreid naargelang hun personeel  meewerkt om hun eigen CO2 uitstoot te reduceren.

We vonden een mooi en rustig parcours, op een prachtige zonnige en aangenaam-warme voormiddag met een beperkt maar erg geïnteresseerd en dankbaar publiek, aan wie we enkele weetjes ten gehore konden brengen.

Hun appreciatie achteraf was dan ook voor ons deugddoend en hartverwarmend, in ons streven naar méér trage wandel- en fietswegen!

We geven rendez vous voor onze nieuwe actiedag op 15 oktober: DAG van de TRAGE weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.